Tussen duinen en bossen, aan de Monsterseweg, ligt het voormalige landgoed Bloemendaal. Reeds in 1740 werd de hofstede, vanouds Bloemendaal genaamd, vermeld in een akte van verkoop.
Het gebied van Bloemendaal, gelegen op de overgang van het jonge duingebied en de polder, maakt deel uit van het oude duinlandschap.
In 1892 werd het Psychiatrisch Ziekenhuis Bloemendaal geopend. Inmiddels viel het landgoed van 56 ha. onder Loosduinen. In hoog tempo werden tot de eeuwwisseling 6 paviljoens opgericht. De gebouwen werden in de landgoedachtige, bosrijke omgeving geïntegreerd.
In 1895 werd de eerste kerk gebouwd, die in de jaren twintig door een grotere, de huidige kerk, werd vervangen. In de Tweede Wereldoorlog zijn veel gebouwen, waaronder de kerk, gebombardeerd en na de oorlog in de huidige vorm weer opgebouwd.
Toen de kliniek werd uitgebreid, ontstond de behoefte aan meer openheid en lichtval op het terrein. In de jaren dertig werd besloten om in de bosrijke omgeving in te grijpen en aan het gebied een meer open- en parkachtig karakter te geven met waterpartijen. Veel oude bomen zijn toen jammer genoeg gekapt, met name in het zuidelijke gebied. In het noordelijke gebied tref je nog veel bomen aan die tussen de 120-160 jaar oud zijn. Van de voormalige landgoederen-zone behoort Bloemendaal tot de weinige gebieden rond Loosduinen waarin een aantal karakteristieken van een oude buitenplaats bewaard zijn gebleven. Bloemendaal met z’n oude boscomplexen en Ockenrode vormen samen een complexe groenzone aan de westzijde van Den Haag met een grote diversiteit aan flora en fauna.
Ook werden langs de Monsterseweg een 5-tal villa’s gebouwd voor directie en doktoren, verbonden aan de kliniek.
Vanaf de jaren tachtig werden er, voor de bouw van woningen aan de Arie de Jongstraat en de Aad Mansveldstraat, percelen grond verkocht of in erfpacht uitgegeven. Ook woningbouwvereniging Vestia heeft op het terrein veel huurwoningen voor personeelsleden en cliënten gebouwd. Als laatste is het appartementencomplex “Domus a Mari” op een verkocht perceel op de hoek van de Monsterseweg en de Oorberlaan gebouwd.
In de jaren negentig werden door veranderde inzichten veel afdelingen van Parnassia verplaatst naar locaties dichter bij de stad. Toen ook de bekostiging van de GGZ- klinieken veranderde, had Parnassia minder bedden nodig en kwamen er veel gebouwen leeg te staan. Veel van die gebouwen in het zuidelijke deel zijn inmiddels gesloopt, evenals voorzieningen voor clienten zoals de Brink.
Dit maakt de weg vrij voor woningbouwplannen in het zuidelijke deel van Bloemendaal. Zie hiervoor: parkbloemendaal.nl